torstai 28. maaliskuuta 2013

Pääsiäispuistatus


En millään muotoa keräile kiiltokuvia, mutta tämän (erään arvion mukaan satavuotiaan) yksilön olen hankkinut kiinnostuksesta ja harrastuksesta kärsimyskukkia kohtaan

Kiiltokuva esittää pääsiäisen mysteeriä. Kärsimyskukat tulivat jo puoli vuosituhatta sitten (ne ns. löydettiin silloin, Etelä-Amerikasta) symboloimaan Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa. Kukassa nähtiin piikkikruunu, nauloja ja vasaroita ja muuta asiaankuuluvaa tarpeistoa.

Tässä nämä sovituskuoleman eksoottiset kukat puskevat elinvoimaisina esiin rististä, joka näyttää samalla esittävän avautuvaa ruumisarkkua: Kuoleman valta murtuu ja arkkuihin suljetut heräävät elämään.

Minussa kuva aiheuttaa puistatuksia. Mikä kiiltokuva tällainen makaaberin sievistelevä ylösnousemusopin allegoria ylipäätään on? Mitä tällä on tarkoitus tehdä?

Ehkä näitä jaettiin pyhäkoululapsille. Tällaisella voi epäilemättä kuitata kiusallisen kristillisen kasvatusvelvollisuuden ylösnousemusopin osalta menemättä epämieluisiin yksityiskohtiin. Asenteet kuolemaa kohtaan olivat mutkattomampia sata vuotta sitten; ehkä muutama ruumisarkkukuva oli de rigueur jokaisen ajanmukaisen tytön kiiltokuvakansiossa. Vainajakin on hienotunteisesti muutettu herttaiseksi kukkaseksi. Ja onhan tässä tiettyä nokkeluutta. Kasvitieteelliseltä kannalta tarkasteltuna toteutus ei ole kovin uskottava. Kasvin lehdet ja kasvutapa tuovat mieleen pikemminkin ruusun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti