maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kivuliasta käsityötä

 
Pääsiäiseen sopivasti hyvin askeettista ompelua. Nämä shortsimittaiset pyjamahousut on ommeltu pelkällä suoralla ompeleella, ilman siksakia, saumuria tai napinläpiä. Kuminauhan, tuon nykyajan humputuksen, sijasta vyötäröllä on yksinkertainen puuvillanauha kujassa.


Eikä siinä vielä kaikki. Housujen saumat on huoliteltu kivuliaasti käsin, eräänlaisena jälkikäteisenä edestakaissaumana. Onneksi housut ovat vain polvimittaiset. Teräväkään silmäneula ei mene helposti näin tiheäsidoksisen kankaan läpi, joten tässä puuhassa saa sormenpäät verille. Saumat on sentään ommeltu koneella.

Vyötärön nauhakuja on helpoin mahdollinen. Etusaumasta on jätetty pätkä auki ylhäältä ja nauhakuja on muodostettu kääntämällä housujen yläreuna sisään.  Tässä ratkaisussa ei tarvita elastista materiaalia, nappeja tai mitään muutakaan teknologiaa. Tosiaskeetti ompelisi nauhan housukankaasta tai ehkä neuloisi sen ontelonyörinä jostakin puuvillapitoisesta jämälangasta. Minä käytin Tiimarin myymää Aiwinan halpiskanttinauhaa.

Halkion ei tarvitse olla yhtä pitkä kuin kuvassa, mutta pieni vatsanpaljastelu tuskin haittaa kotioloissa. Ompelin optimistisesti hieman pienen koon, joten halkion alareuna joutuu käytössä koville. Epäilen, että väljissäkin housuissa kohta on kriittinen. Kannattaa uhrata ajatus asialle jo ompeluvaiheessa.

Kangas on samaa palapuuvillaa kuin edelläkin. Kaava on Vogue 8219, vuodelta 1985. Vaatekappaleen nimi kaavapaketissa on culotte liner, mikä kuulostaa melkoisen viktoriaaniselta. Jonkinlainen housuhameen alushame kaiketikin kyseessä, housuhameethan olivat huippumuotia noihin aikoihin.


Raejuustokaktustarhassa alkaa olla ahdasta. (Ja homeista.) En olisi uskonut näin kovaan itämisprosenttiin, ja kylvöstä on aikaa vain reilu viikko! En uskalla yrittää erotella taimia, selvittäkööt välinsä itse. Seuraavalla kerralla kylvän harvempaan. Toivottavasti nuo punaisena syntyneetkin kehittävät lehtivihreää, meillä ei ole varttamispalveluja tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti