sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Neulenukke

Neulenukke (knitting dolly) on perinteinen lasten askarteluväline. Askartelu alkoi vanhaan aikaan itse nuken valmistamisesta: puisen lankapuolan päähän naulattiin tasaisin välein neljä naulaa. Nykyään puisia lankapuolia pyörii harvemmin nurkissa, joten neulenukke ostetaan yleensä kaupasta, muovisena tai puisena. Joskus näille on todellakin piirretty nuken kasvot. Silmukkamäärä on tavallisimmin neljä tai kahdeksan. Minun nukessani silmukoita on kuusi.


Neulenuken käyttäminen on helppoa. Aluksi luodaan silmukat kieputtamalla lanka vastapäivään hannunvaakunan muotoon kaikkiin tappeihin. Langan aloituspää työnnetään nuken keskellä olevaan reikään, josta valmis nyöri alkaa aikanaan tulla ulos. Tämän jälkeen ei tarvitse kuin kiertää lankaa vastapäivään nuken "kruunun" ympäri ja kammeta samalla vanhoja silmukoita pois tapeilta yksi kerrallaan. 

Alempi lanka kammetaan puikon kärjen avulla uuden langan yli ja pudotetaan tapilta.





















Työvälineenä käytetään terävää ja vahvaa sukkapuikkoa, tai miksei vaikka ruuvitalttaa, jos se sopii paremmin käteen. Lankaa ei saa vetää liian kireälle, koska silmukoiden täytyy päästä joustamaan hieman: muuten niitä ei saa nosteltua uuden langan yli.

Lopputuloksena on sileäneuleinen ontelonyöri. Samanlaista voi tehdä puikoillakin, mutta neulenuken avulla lopputulos on siistimpää ja tasaisempaa. Hidasta neulenuken käyttäminen kyllä on, tosin vaadittu sorminäppäryyden aste riippuu kaiketi nuken tappien muodosta ja langan paksuudesta ja hajoamistaipumuksesta.

Mitä nyöristä sitten voi tehdä? Minulla oli tarkoituksena tehdä tuosta keltaisesta raakasilkkilangasta avainnauha, mutta purkuun taitaa mennä. Onneksi tätä nyöriä voi purkaa siinä kuin mitä tahansa neuletta. Ehkäpä kokeilen uudelleen jostakin ohuemmasta ja tasaisemmasta langasta. Koruaskartelua ajatellen ontelonyörin iso etu on, että langanpäitä jää vain kaksi: ne saa helposti piilotettua.

Lisäys: Avainnauha valmistui lopulta suklaanruskeasta 100 % pellavalangasta. Neulenuken pyörittely nopeutui huomattavasti, kun todellakin vaihdoin koville joutuneen sukkapuikon kuvassa näkyvään ruuvitalttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti