lauantai 7. huhtikuuta 2012

Biwa

Malli: Biwa, Judy Sumnerin kirjasta Knitted Socks: East and West, ss. 104-107.

Lanka: Drops Baby Merino, väri 17; menekki 81 g.

Puikot: KnitPro Cubics sukkapuikot 2,5 mm.


Jälleen sukat Judy Sumnerin japanilaisvaikutteisten mallien kokoelmasta. Mallin nimi Biwa on perinteisen japanilaisen luuttusoittimen nimi. Mallineuleen viuhkamainen kuvio kierrettyine silmukoineen tuo Sumnerin mieleen kielisoittimen, vaikka kolmiomaista muotoa ei biwassa olekaan. Minun silmissäni tämäkin malli on kasviaiheinen. Ehkäpä viuhka voisi olla puolikas neidonhiuspuun (Ginkgo biloba) lehdestä, jossa suonet erottuvat selvästi. Kuvio muodostuu langankierroista, yhteen neulotuista silmukoista ja kierretyistä oikeista silmukoista. Erikoistekniikoita ei ole käytetty. Malli vaati ainakin minulta tiivistä piirroskaavion seuraamista, mutta toisaalta mallineuletta on vain nilkkamittaisten sukkien varressa. Sukan rakenne on sama kuin suurimmassa osassa Sumnerin kirjan malleja: vahvistettu kantalappu, tavanomaiset kiilakavennukset, nauhakavennus kärjessä ja silmukoitu kärki (20 silmukkaa).


Näistä sukista tuli miellyttävästi hieman väljät, koska käytin ohjeen suositusta paksumpaa lankaa. Dropsin Baby Merino (100 % merino) ei ole mikään sukkalanka, enkä tiedä, kuinka pitkää käyttöikää näille sukille uskaltaa povata. Lankaa kului melko reilusti erittäin tiiviin neuloksen vuoksi. Toivottavasti tiiviys lisää kestävyyttä. Jos neuloisin tästä langasta jotain muuta kuin sukat, valitsisin varmasti numeroa suuremmat puikot. Lanka hajoaa helposti säikeiksi, joten etenkin kavennuksissa saa olla tarkkana. Miellyttävä ja pehmeä lanka joka tapauksessa. Kaunis luonnonläheinen vaaleanruskea, joka valmiissa neuleessa näyttää hieman meleeratulta, synnyttää herkullisia mielikuvia kahvista ja maitosuklaasta.

On pehmeät.
Sumnerin kirjassa riittää neulottavaa. Kokeilin tästä langasta aluksi Ninjaa, mutta mallineule ei miellyttänyt silmää luonnossa. Ikebana on yksi kirjan kauneimpia, mutta myös työläimpiä malleja: se on reilun mittainen polvisukka, jonka mutkikkaassa mallineuleessa on myös nyppyjä.

Ikebana-sukat
Palmikoista ja helmineulepinnoista muodostuvaa Samuraita aloittelin Novitan vaaleansinisestä Nallesta, mutta totesin työn liian tylsäksi. Ehkä jostain kiinnostavammasta langasta neulottuna tämäkin malli toimisi. Haluaisin kokeilla myös Tsunamia, Karaokea ja kärjestä aloitettavaa Katsuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti