sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Pedikyyrisukat

Malli: Fuji, Judy Sumnerin kirjasta Knitted Socks: East and West (2009), ss. 45-47.

Lanka: Regia Silk, harmaanvalkoinen (00005); menekki 55 g.

Puikot: Bambusukkapuikot 3 mm.



Nämä ovat kansikuvasukat Judy Sumnerin kirjasta Knitted Socks: East and West. Kirjan kolmekymmentä sukkamallia ovat amerikkalaisen kirjoittajan tulkintoja japanilaisesta neuleperinteestä. Varsinaista japanilaista neuleperinnettä ei ehkä ole olemassa. Neulominen on tullut Japaniin lännestä ja noudattaa läntisiä konventioita. Sumner on kuitenkin taustatyönä tutustunut japanilaisiin neulekirjoihin ja löytänyt tiettyjä silmukkatekniikoita, jotka ovat suosiossa nimenomaan Japanissa. Epäilemättä kirjan mallineuleet ja mallit ovat muutenkin japanilaisvaikutteisia, tai vähintäänkin heijastelevat kirjoittajan mielikuvia japanilaisesta estetiikasta. Kullakin mallilla on japaninkielinen nimi. Näiden sukkien nimi fuji tarkoittaa ohutta silkkikangasta.


Tilasin kirjan sokkona, mutta pidän näistä malleista kovasti. Sukissa on riittävästi haastetta, mutta toisaalta mallit ovat miellyttävän selkeitä, jopa geometrisen suoraviivaisia. Tämäkin lienee japanilaisen estetiikan vaikutusta. Jalkaosa on usein jätetty sileäksi ja mallineule säästetty varteen. Sukkiin on vain yksi koko, ja kirjoittaja toteaa itsekin, että koon muuttaminen on mallineuleiden suurten mallikertojen vuoksi työlästä. Yksi ohje on myös lapsen sukille. Kirjan ohjeet ovat erittäin selkeät. Mallineuleet on kuvattu sekä sanallisesti että kaaviokuvin. Puikkosuositus tälle mallille oli 2,75. Kolmosen puikoilla koko oli täydellinen.

Näiden sukkien siksak-kuvio tuo mieleen veden ylle kaartuvan männyn, yhden perinteisistä bonsain kasvatusmuodoista. Sukka näyttää yllättäen paremmalta luonnossa kuin kirjan kuvissa. Aivan erityisesti pidän varren joustinneuleeseen upotetusta timanttikuviosta, jossa on käytetty yhtä kirjan esittelemistä erikoistekniikoista. Tämä yksinkertainen kuvio yhdistettynä kierteiseen joustinneuleen tekee joustimesta aivan erityisen pienellä vaivalla. Sama kuvio sopisi myös sileäneuleiseen sukkaan tai käsineeseen tai vaikkapa myssyn joustinreunaan.


En ole aiemmin neulonut varpaista avoimia sukkia, joskin ensimmäinen sukkakokeiluni aikuisiällä, vuosia sitten, oli juuri tällainen, koska arvelin, etten paljain jaloin viihtyvänä oppisi pitämään umpinaisia sukkia kotona. Tämä kokeilu jäi silloin kuitenkin yhteen sukkaan. Myös Regia Silk on uusi tuttavuus. Pidän tästä langasta kovasti. Tuntu on silkkisempi kuin 20 prosentin osuus tuntuisi edellyttävän, ja silkki taittaa yllättävän tehokkaasti villan (merino) pörröisyyden. Langan koostumusta olisi vaikea arvata pelkästään tunnustelemalla. Väri miellytttää myös. Sävy on erikoinen harmaanvalkoinen, vaihteluna tavanomaisille makean keltavivahteisille luonnonvalkeille. Lanka ei tuoksu silkille, eli ihoa hoitavaa serisiiniä tässä sekoituksessa ei ole jäljellä. Lanka on valmistajan mukaan peräti konepestävää, mutta en aio kokeilla. Kestävyys arveluttaa, vaikka mukana onkin 20 prosenttia polyamidia. Vaa'an mukaan menekki oli vain 55 grammaa, mutta lankaa meni kyllä reilusti toista kerää.

Pedikyyritarpeeni ovat vähäiset, joten tarkoituksena on kokeilla näitä kotisukkina. Tällaiset sukat lämmittävät, mutta jättävät varpaat vapaiksi liikkumaan ja mahdollistavat mukavan tuntuman lattiaan. Valkoinen ei ole koskaan hyvä käyttösukan väri, ja näin kevättä kohden voisi kokeilla vähemmän villaistakin lankaa. Bambun ja silkin yhdistelmä kiinnostaisi, jos sellaista jostain löytäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti