tiistai 27. maaliskuuta 2012

Kimono

Malli: Kimono, Judy Sumnerin kirjasta Knitted Socks East and West, ss. 108--111.

Lanka: Drops Fabel, väri 104; menekki 69 g.

Puikot: Knit Pro Cubics sukkapuikot 2,5 mm.


Toinen työ aiemmin esitellystä Judy Sumnerin sukkakirjasta. Tämän mallin nimi kimono ei selittelyjä kaipaa. Näissä sukissa ei ole käytetty erikoistekniikoita. Varren mallineule muodostuu langankierroista ja eri suuntiin yhteen neulotuista silmukoista. Minun makuuni hieman työläs malli, mutta onneksi jalkaterä on kiilakavennusten jälkeen kokonaan sileää neuletta.


 Kärjen viimeiset kaksikymmentä silmukkaa yhdistetään silmukoimalla. Koska käytän tätä tekniikkaa harvoin, teen sen edelleen varmuuden vuoksi opasvideon avulla. Ainakin YouTubesta löytyvä Knit Witchin tekniikkavideo on kyllin selkeä aloittelevallekin silmukoijalle. Silmukoiden kiristely lopuksi neulan, puikon tai virkkuukoukun avulla on melkeinpä tärkein työvaihe siistin lopputuloksen saavuttamiseksi.


Käytin sukissa suositusta (2,25) suurempia puikkoja, mutta lopputulos on silti pienehkö, enemmänkin saapassukka kuin oleskelusukka. Käyttämäni neliskanttiset puikot toki kiristävät käsialaa jonkin verran. Sumnerin kirjan kuvissa lähes kaikki sukat näyttävät merkillisen väljiltä. Joko malleilla on hyvin pienet jalat, tai sitten neulojan käsiala on kovasti löysä. Sukkien suun käänne kiinnitetään ompelemalla. En ole täysin tyytyväinen lopputulokseen. On vaikea mitoittaa ommel tarpeeksi joustavaksi. Ehkä neulomalla olisi tullut siistimpi reuna.


Fabel tuntuu tähän aikaan vuodesta jo menneen sesongin langalta. Perussukkalangat kuuluvat kaikessa käytännöllisyydessään ja karheassa ryhdikkyydessään talveen. Villaa voi neuloa kesälläkin, mutta ei saapassukkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti