maanantai 25. helmikuuta 2013

Vihreää ja keltaista



Israelilaiset maahanmuuttajat Suomen helmikuussa.

Sukaatit ovat itäneet! Taimet ovat kovin honteloita. Meillä ei tipu lisävaloa, ja luontokin on ollut tänä talvena ennätyksellisen kitsas. Valonpuutteen pitkäaikaisvaikutukset selviävät epäilemättä seuraavien 20 vuoden aikana.



Kyllästyin lampaan hajuun ja sukkiin, joita ei raski käyttää. Nämä konstailemattomat alpakkasukat ovat olleet päivittäisessa käytössä jo reilun viikon, tosin vain kotisukkina. Lankana Dropsin edullinen Alpaca, puikkoina numeron 2,5 sukkapuikot, silmukkamäärä 16 puikolla. Värin nimi on "pellavankeltainen". (En muista koskaan nähneeni pellavassa mitään tämän väristä.) Vaikka en olekaan nykytahtisen trendikierron ystävä, toivon toisinaan, että Dropsin värikartta uudistuisi nopeammin. Olen muistaakseni neulonut tästä väristä sormikkaat jo kymmenen vuotta sitten.

Aikuisen alpakan neulominen oli ihmeen vaikeaa. Babyalpakka on ilmeisesti siloisempaa ja vähemmän kitkaista. En muista tehneeni näin surkean näköistä joustineuletta vuosikausiin. Mutta nämä sukat eivät olekaan vitriinitavaraa.


Keltainen silkki kuvattuna valkoisen puuvillan rinnalla. Väri toistuu kurjan kalpeana.

Kevät on keltaisen aikaa. En juuri tunne vetoa väriin muina vuodenaikoina, mutta keväällä on pakko saada keltaista. Greippejä. Narsisseja. Uudet tyynynpäälliset. Ostin kiinakaupasta viisi metriä pehmeää, oljenkeltaista raakasilkkiä. Ei kaikkein ilmeisin paikka ostaa käsityötarvikkeita, mutta sitäkin hauskempi. En tiedä, oliko kauppias koskaan aiemmin mitannut kangasta, mutta puuhasta selvittiin ihan kunnialla mutkaista mittanauhaa ja kassapöytää apuna käyttäen. Kangaspakkakin putosi lattialle vain muutaman kerran. 

Likainen, vihreään taittava keltainen näyttää olevan tämän kevään muotiväri, ainakin kodintekstiileissä. Näen sitä kaikkialla. Iittala on ottanut Teeman uudeksi, todennäköisesti lyhytikäiseksi jääväksi väriksi "celadonin vihreän". Oudon sairaalamainen väri ei houkuttele, vaikka yhteys Aasiaan, perinteiseen aasialaiseen keramiikkaan ja teekulttuuriin liittyvään hifistelyyn tuntuukin oivaltavalta, joskin hieman laskelmoidulta vedolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti