sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Saumatrauma ja ratkaisuja

Miten kotiompelija saa vaatteisiin siistit saumat? Siksak on rumaa ja ryhditöntä. Kotisaumuri ei ole teollisuuskoneiden veroinen. Ja kuka ostaa siihen täyden setin täsmälleen oikean värisiä lankoja ommellakseen esimerkiksi yhden T-paidan? 20 vuoden saumaneuroosin tuloksena minulle on kehittynyt jonkinlainen setti perusratkaisuja, tosin joka paikkaan nekään eivät sovi. Analyysin kohteena polvipituiset, pitsikoristeiset pyjamahousut, jotka ompelin kesän kunniaksi. Kangas on Eurokankaan paitapalaa, mahdollisesti sekoitus puuvillaa, viskoosia ja pellavaa.


Lahkeiden suora sisäsauma on tehty pussiin (ulkosivusaumaa ei tässä mallissa ole). Tätä kutsutaan myös ranskalaiseksi saumaksi tai edestakaissaumaksi. Leikkaan yleensä 15 mm:n saumanvarat (Voguen kaavoilla ompelun perintöä!), joten pussisaumassa ensimmäinen ommel on 9 mm:n päässä reunasta ja toisen sauman leveys on 6 mm. Nämä leveydet eivät toteudu ihan millilleen, eikä ole tarviskaan. Saumojen välillä reuna leikataan kapeammaksi ja saumanvarat silitetään auki.


Kaarevan haarasauman ompeleminen pussiin on vaikeaa (vielä vaikeampaa on korkean hihanpyöriön pussittaminen). Ompelen sen sijaan tavallisen 15 mm:n sauman ja käännän saumanvarat vastakkain sisään, neulaan ja ompelen kiinni. Tämä on siis eräänlainen jälkikäteinen pussisauma. Ompelun voi tehdä koneella tai vaikeissa tapauksissa käsin. Tästä ei leikata mitään pois, joten sauma on pussisaumaa hieman vahvempi, mikä on haarasaumassa paikallaan.


Kuminauhakuja on ommeltu kokonaan käsin. En ole löytänyt siistimpää ratkaisua. Käsinompelu saa näyttää käsityöltä, joten hieman suttuiset pistot eivät haittaa minua, toisin kuin suttuinen koneommel. Kuminauha kääritään kankaan reunan sisään ja kääre ommellaan kiinni. Ommel ei saa mennä kuminauhan läpi, vaan kuminauhan täytyy päästä liikkumaan kujassa.


Lahkeensuut on tikattu koneella, vaikka helman tikkaaminen käsin ei olisi ollut mahdottoman suuri vaiva tällaisessa kankaassa. Pitsi on kiinnitetty käsin luotospistoilla. Tässäkin käsityön jälki saa näkyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti