sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Leimailtu kangaskassi

Ompelin peruskassin valkaisemattomasta lakanakankaasta. Mitat suunnilleen 37 x 39 cm. Sivusaumat on ommeltu pussiin.


Valmis kassi on koristeltu tavallisella kumileimasimella ja Tiimarin mustalla kangasvärillä. Kumileimasimissa on yleensä pieniä yksityiskohtia, jotka paksulla kangasvärillä enemmän tai vähemmän epätasaiselle kankaalle leimattaessa jäävät toistumatta. Näin tässäkin tapauksessa. Lisäksi paperiaskarteluun tarkoitettujen kumileimasinten koko on tyypillisesti kovin pieni kankaanpainannan tarpeisiin. Siksi kankaalle leimaillaan yleensä karkeatekoisilla vaahtomuovisilla leimasimilla. Isohkolla kumileimasimella, jonka yksityiskohtien toistuminen ei ole ehdottoman tarkkaa, leimailu kankaalle kuitenkin onnistuu. Jokainen kuva on yksilöllinen, ja yksityiskohtien toistuminen vaihtelee kuvasta toiseen.


Kankaalle leimailuun on olemassa erityisiä mustetyynyjä, joilla päästään tasaisempaan ja yksityiskohtaisempaan lopputulokseen (esim. Tsukinekon VersaCraft). Kokemukseni mukaan nämä värit ovat kuitenkin onnettoman hailakoita. Tiimarin kangasväriä voi laimentaa vedellä, mutta tämä heikentää yksityiskohtien toistumista. Väri kiinnitetään silitysraudalla. Kestävyydestä en osaa vielä sanoa mitään.

Vesipohjainen väri näyttäisi irtoavan leimasimesta kohtalaisen hyvin. Pienet pigmenttijäämät eivät pilaa leimasinta. Riskinä lienee kuitenkin pigmentin kertyminen pieniin yksityiskohtiin, joten arvokkaan leimasimen käyttämistä kankaan koristeluun on syytä harkita tarkkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti