lauantai 7. heinäkuuta 2012

Lisää leimasimia!

Leimasinkokoelmani karttui pitkästä aikaa. Brittiläinen KayCee Crafts lopetti viime viikolla toimintansa, ja kaikki leimasimet myytiin pois puoleen hintaan. KayCeen polymeerileimasimet olivat keltaisia, oudon hajuisia ja välillä aika epätarkkojakin, mutta vintage- ja antiikkiaiheet viehättivät siinä määrin, että alennusmyynti ja viimeisen tilaisuuden tuntu saivat tekemään vielä yhden tilauksen.

Nypläysaiheita KayCeeltä.

Leimailu on outo harrastus, jos sitä ei yhdistä kortintekoon tai skräppäykseen. Kumpikaan ei varsinaisesti kiinnosta minua. Mutta leimasimet kyllä! Niitä on kertynyt vuosien varrella sadoittain. Tällä hetkellä kertymistahti on kuitenkin onnellisesti varsin maltillinen.

Viehkeästi säröilevä KayCeen lyyransoittaja kirjekuoreen kulmassa. Leimailu on käsityötä!

Suosikkejani ovat erilaisten vanhojen painokuvien toisinnot, tai ainakin siltä näyttävät leimasimet. Ja niitähän riittää. Esimerkiksi John Tennielin klasikkokuvitus Liisa Ihmemaassa -kirjaan lienee siirretty kokonaisuudessaan kumileimasimiksi jo useampia kertoja. Ja tottahan eri kokoja ja tarkkuuksia tarvitaan! Vanhojen kirjojen kuvitukset, joiden tekijänoikeudet ovat jo aikapäiviä sitten rauenneet, ovat leimasinten tekijöiden aarreaittoja. Kiinnostavinta bisnestä pyörittävät nyt pienet tekijät, yhden ihmisen pikkupajat, ja kauppa käy internetin kautta kaikkialle maailmaan. Etenkin ns. unmounted-leimasinten eli kannatonten leimasinten postittaminen on edullista ja kätevää.

Suomen askarteluliikkeiden leimasinvalikoimat ovat ymmärrettävästi pienet ja yksipuoliset, joten leimailijan, joka tietää mitä tahtoo, on hankittava tarvikkeensa ulkomailta. Ykköspaikka leimasinostoksille Suomesta käsin on epäilemättä Ebay, jossa liikkuu valtaisia määriä leimasimia kaikista kategorioista: aitoa vintagea, uustuontantoa, keräilytavaraa, tilaustöitä asiakkaan tekstillä tai kuvalla, pikkupajojen tuotteita, suurten valmistajien leimasimia, sekä uutena että käytettynä. Kymmenientuhansien leimasinten osastoa on raskas selata, joten haut on syytä tehdä valmistajan tai etsityn kuva-aiheen mukaan. Tietyntyyppiset musteet jättävät leimasimiin pigmenttijälkiä, mutta tahraisuus ei haittaa leimaamista. Käytettyjä leimasimia ei siis ole syytä karsastaa, varsinkaan jos myyjä on liittänyt ilmoitukseen näytteen leimausjäljestä. Suurin osa Ebay-leimasimistani on tullut Yhdysvalloista, yleensä hyvin kohtuullisin postikuluin.

Myös Etsyssä on huimat leimasinmarkkinat. Luonnollisesti tilaustyöt ovat erityisen hyvin edustettuina. Lukuisilta eri tekijöiltä voi tilata esimerkiksi osoite- tai ex libris -leimasimen omilla tiedoilla. Tarjolla olevat kuva-aiheet voivat olla tekijöiden omaa tuotantoa tai muualta lainatuista painokuvista mukailtuja. Oma kategoriansa ovat käsin kaiverretut leimasimet, jotka ovat uniikkeja. Leimasinten kaivertaminen on suosittua erityisesti Japanissa.

Leimasimia voi tilata myös suoraan valmistajien nettisivuilta. Joitakin omia suosikkejani:

Golden Acorn Rubber Stamps: Ihania, edullisia pikkuleimasimia vintage-aiheissa, ihmisiä, eläimiä & taloustavaroita hyytelömuoteista kirjoituskoneisiin. UM-leimasimia, punaista kumia, huippulaatuinen tarkkuus. Sivu on sekava, mutta tilaaminen Suomeen onnistuu ainakin sähköpostitse. Tekijä myy leimasimiaan myös Etsyssä.

100 Proof Press: "Taideleimasimia", lähinnä vintage-aiheita eri aihepiireistä. Hyvä valikoima upeita kasviaiheita. Täältä sai ainakin pari vuotta sitten tilattua myös ison paperikatalogin selattavaksi. Tarkkoja kumileimasimia, jotka voi tilata joko kannallisina tai kannattomina. Tilaus sivujen kautta; ainakin UM-leimasimia tilattaessa postikulut pysyvät kohtuullisina.

Stampsmith: A4-kokoisia punaisia kumileimasinarkkeja, erityisesti vanhoja painokuvia & ornamentiikkaa eri kulttuureista. Stampsmith tekee erittäin yksityiskohtaisia valokuvaleimasimia, joiden käyttäminen vaatii erikoismustetta (VersaFine lienee ok) ja rutkasti harjoittelua. En ole tilannut sivuilta suoraan, koska postikulut ovat kovat ja isommilla tilauksilla tulliraja tulee vastaan.

Kodomo Rubber Stamps: Japanilaisia kumileimasimia perijapanilaisissa aiheissa, eli tyyliteltyjä perinnekukkia, kurkia & kimonopukuisia naisia. Olen hankkinut Kodomon leimasimia Ebaysta, jossa niitä liikkuu runsaasti sekä uutena että käytettynä.

Lost Coast Designs: Vintage-henkisiä taideleimasimia nämäkin. Tilaaminen vaikuttaa vaivalloiselta & hieman riskialttiilta, joten se on jäänyt kokeilematta. Viime vuonna tämä yrittäjä oli myymässä tuotantoaan Helsingin kädentaitomessuilla. Hinnat oli vaihdettu dollareista suoraan euroiksi, mutta upeat leimasimet olivat epäilemättä sen arvoisia. 

Red Eowyn: Täydet sarjat Liisa Ihmemaassa -leimasimia & paljon muuta kivaa. Yhden tilauksen perusteella ongelmaton ostospaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti