torstai 17. tammikuuta 2013

Gudrun tulee HelsinkiinIlahduttava uutinen tavoitti minut vasta nyt, vaikka asia on ollut julkinen jo viime syksystä – Gudrun Sjödén avaa helmikuussa liikkeen Helsingin keskustaan!

Ruotsalainen pitkän linjan vaatesuunnittelija on niitä harvoja tekijöitä, joiden voi parhaimmillaan väittää tuottavan aidosti ajatonta muotia – niin paljon Gudrun ammentaa vuosisataisten kansanvaatteiden yksinkertaisen suoralinjaisista leikkauksista ja folklore-tyylisistä koristeaiheista. Vaikutteita on yhdistelty huolettomasti: mallistoissa nähdään kirjonta-aiheita Skandinaviasta, intialaisia kurthia, kiinalaisia perinnevaatteita, afrikkalaisia painokuoseja ja modernin selkeälinjaisia perusvaatteita. Gudrun käyttää paljon neulosmateriaaleja (trikoita, trikoosamettia, kirjo- ja pintaneuletta), mutta lähimmäksi ajattomia perinnevaatteita hän yltää kudotuista materiaaleista valmistetuilla mekoilla, paidoilla, tunikoilla ja takeilla, joiden yksi vakiotunnuksia on kainalokiila, vinoneliö, jolla saadaan istuvuutta ja käyttömukavuutta suoralinjaiseen leikkaukseen. Mallistoihin mahtuu aina myös trendikkäämpiä elementtejä, viime vuosina esimerkiksi leggingsejä ja pussimaisia pallohameita. Yksi vakiovaatteista on väljä tasaraitainen trikoopaita.

Materiaalit ovat luonnonkuituja, puuvillaa, villaa, silkkiä ja pellavaa, sekä muuntokuitu viskoosia. Kenkiä ja asusteita on tarjolla myös nahkaisina. Värit ovat voimakkaita ja räväköitä ja usein irrallaan muun muotimaailman virtauksista. Kasviaiheita ja geometrisia kuvioita käsittävät painokuosit muuntelevat vuodesta toiseen, mutta pysyvät tunnistettavina. Esimerkiksi Gudrunin sadetakkien bongaaminen Helsingin katukuvasta onnistuu helposti.

Gudrun on toiminut postimyyntifirmana ehkä poikkeuksellisenkin hyvin sikäli, että vaatteet ovat väljiä, usein suorastaan muodottomia, jolloin sopivan vaatteen löytäminen sovittamatta on käynyt melko vaivatta. Mutta on tietysti mukavampi päästä näkemään vaate omin silmin kolmiulotteisessa todellisuudessa ennen hankintapäätöstä.

Sympatiaa Gudrun kerää myös kuvastoillaan. Suurin osa käytetyistä malleista on toki nuoria, pitkiä, hoikkia ja kauniita, mutta joukossa nähdään myös ns. tavallisia ihmisiä sekä esimerkiksi huomattavan iäkkäitä malleja; pieni, pyöreä ja valkotukkainen suunnittelija esiintyy usein itsekin omien vaatteidensa mallina.

Olen käyttänyt Gudrunin vaatteita paljon työvaatteina. Ne ovat mukavia ja helppoja ja kivan epäsovinnaisia, mutta sen verran laadukkaita ja huoliteltuja, ettei tarvitse tuntea itseään liian boheemiksi. Lisäplussana mainittakoon, että näillä hitaasti vanhenevilla vaatteilla on myös jälleenmyyntiarvoa – ne menevät käytettynäkin hyvin kaupaksi esimerkiksi huuto.netin kautta, ja myös esimerkiksi Britannian Ebayssa Gudrunin vaatteita liikkuu jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti