perjantai 14. joulukuuta 2012

Varrasruusu - Työohje

Tämän hempeän ruusun idea on napattu Noa Noan liikkeestä, jossa samantapaisia ruusukkeita on ollut myynnissä rintakoruina. Haarukkapitsiä muistuttava rakenne antaa ruusulle ilmavamman ja eteerisemmän olemuksen kuin tavanomaisemmilla virkatuilla tai neulotuilla kukilla. En ole nähnyt vastaavaa tekniikkaa kuvattavan missään, joten annan ruusun valmistamiseen kuvallisen työohjeen.

Tarvikkeet:

- Varras, jonka ympärille lanka kieputetaan, esimerkiksi viivotin tai erittäin paksu neulepuikko (mallikuvissa käytetään puikkoa nro 15). Sopiva pituus on noin 30 cm. Vartaan pinnan tulee olla sellainen, että lanka liukuu vaivatta sitä vasten.

- Ohuehkoa, mielellään kitkaista ja pörröistä lankaa, joka ei purkaannu helposti. Mohairlanka lienee parasta tarkoitukseen.

- Langalle sopiva silmäneula, jossa on terävä kärki.

- Virkkuukoukku, joka sopii suunnilleen langan vahvuudelle. Mallityössä on käytetty numeroa 1,5.

- Maun mukaan helmiä tai paljetteja koristeluun, sekä neula ja lankaa niiden kiinnittämiseen.


1. Kieputa lankaa tiiviisti vartaan ympärille, vähintään parinkymmenen sentin matkalta. Langan alun voi solmia kiinni vartaaseen, mutta ainakaan mohairlanka ei tunnu purkautuvan, vaikka aloituksen jättäisi roikkumaan silleen. Aloituskohta jää ruusun keskustaan.2. Kun kieputelma on valmis, katkaise lanka niin, että häntää jää noin kolme kertaa vartaan pituuden verran. Ompele hännällä rivi löysiä ketjupistoja vartaan pituudelta. Tähän tarvitset teräväkärkistä neulaa; tylppää neulaa ei saa lankojen ja vartaan väliin. Pistojen tarkoitus on estää kieputelman hajoaminen, kun se vedetään vartaalta. Suunnilleen kaikki lenkit olisi hyvä saada pistojen sisään.3. Vedä kieputelma vartaalta. Käsittele varoen.4. Virkkaa reunus. Tämän voi toteuttaa monella tavalla. Tässä on virkattu piilosilmukka jokaiseen lenkkiin. Kiinteitä silmukoita käyttämällä reunuksesta tulee paksumpi.5. Kieputa ruusuke haluamaasi muotoon siten, että kieputuksen aloituskohta jää keskelle. Ompele alapuolelta kiinni langanpäiden avulla, ja päättele langanpäät muutenkin näkymättömiin ruusun sisään. Kiinnitykseen voi käyttää myös helpommin liukuvaa ompelulankaa. 6. Koristele halutessasi helmillä tai paljeteilla. Jos ruusu tulee rintakoruksi, takapuolelle kiinnitetään hakaneula tai koruneula. Neulan ja ruusun väliin voi kiinnittää vielä pienen huopapyörylän tuomaan tukevuutta. 2 kommenttia: