lauantai 1. syyskuuta 2012

Haaremihousut

Kymmenisen vuotta pintamuodin marginaalissa eri muodoissa sinnitelleet haaremihousut jakavat mielipiteitä.

Minä en osaa ajatella haaremihousuja muotivaatteena. Pussimaiset housut ovat yksi ihmiskunnan perusvaatemalleista. Tällaisia housuja on käytetty vuosisatoja, ellei vuosituhansia, Intiassa ja Lähi-idässä. Thaimaassakin on oma versionsa, ns. kalastajanhousut. Perinteisissä kansanvaatteissa käytetyt kangasmäärät ovat kyllä usein epäkäytännöllisen runsaita.


Nämä housut on ommeltu Burdan kaavalla 7677. Lahkeeseen on lisätty 10 cm pituutta ja lahkeensuuta kurovat nyörit on jätetty pois, samoin vyö lenkkeineen. Kaavassa ei ollut työohjetta millään sopivalla kielellä (ohjeen saisi kyllä ilmeisesti ongittua netistä englanniksi), joten päädyin kehittämään oman käsitykseni vaatteen kokoamisesta. Burdalta on ylipäätäänkin turha odottaa sellaista harkittua nerokkuutta kuin Voguen kaavojen ompeluohjeissa, joten menetys ei ole suuri. Ihmetystä aiheuttaa myös kaoottinen tapa jättää kaavoihin kehnosti merkittyjä linjoja, jotka leikataan ilman saumanvaraa, kun pääsääntöisesti saumanvarat on lisättävä. Kangas on Eurokankaan palakangasta, mahdollisesti puuvillan ja polyesterin sekoitusta, ostettu harjoituskankaaksi viidellä eurolla.

 
Kaava muodostuu etu- ja takakappaleesta (10 ja 11) sekä sivukappaleesta (12). Sivukappale on leikattu kahdesta osasta, koska yläosan (4) on tarkoitus olla eri kangasta. Sinänsä tarpeeton yksityiskohta, mutta toisaalta poikkisauma auttaa hätäistä ompelijaa taskun (5) kohdistamisen kanssa. Vyötäröllä on leveä kuminauha sivukappaleen yläosassa, etu- ja takakappaleiden yläosa on huoliteltu muotokaitaleella (eivät näy kuvassa). Ei mikään perinteinen malli, vaan pintamuodin hengessä piirretty ja markkinoitu, mutta silti siedettävän yksinkertainen ja erittäin miellyttävä käytössä. Saumoihin rajautuvat taskut syntyvät kuin itsestään. Ilman saumuria tällaista saumamäärää on tosin ikävä huolitella. Vaikka haarasauma on alhaalla, housut eivät ole huomiotaherättävän omituiset, vaan näyttävät ensi silmäyksellä tavanomaisilta vajaamittaisilta väljähköiltä kangashousuilta. Ellei käyttäjä sitten seisoskele oletusarvoisesti jalat harallaan.

Miksi haaremihousut? Ne ovat mukavat, käytännölliset ja ennen muuta yksinkertaiset. Ne ovat osa ihmislajin kulttuuriperintöä, johon meillä kaikilla on oikeus, muodista riippumatta. Yllä olevan piirroksen mukaisesti housut on helppo kaavoittaa itsekin, koska tavanomaisten housujen kriittinen kohta, haarasauman kaari, joka pitäisi hyvän istuvuuden varmistamiseksi piirtää erikseen kunkin yksilöllisen anatomian mukaan, jää yksinkertaisesti kokonaan pois. Riittävän väljänä sama vaate sopii monen kokoiselle. Kokoa voi säätää yksinkertaisesti vaikkapa vain lisäämällä senttejä suoran sivukappaleen leveyteen. Kangasta menee hukkaan jonkin verran enemmän kuin täysin suoralinjaisista kappaleista muodostuvissa housuissa, mutta ei kohtuuttomasti. Pussimaisuus ei rajoita liikkumista, joskaan kovin akrobaattiseen liikuntaan näitä ei voi suositella. Jos haara pudotetaan nilkkoihin, kompastuminen lienee jonkinlainen riski, mutta maltillisemmassa mallissa tätä huolta ei ole.


Minulla on myös tämä Issey Miyaken kaava kauniisti tyyliteltyihin haaremihousuihin vuodelta 1999. Vyötäröratkaisu on hieman monimutkainen, enkä ole varma sen toimivuudesta. Kaava odottaa toistaiseksi ompelijan pienentymistä oikeaan kokoon.

Loppukesän eläinmaailma on hämmästyttänyt. Joka paikassa, asfaltilla ja hiekkateillä, loikkii päättömästi noin kahden sentin mittaisia sammakoita. Ilmeisesti tämä on se mitta, johon sammakko ensimmäisenä vuotenaan kasvaa. Elokuussa lähiseutu on ollut täynnä meluisia lehtohepokatteja, joita ei täällä ole kuulunut koskaan aiemmin. Läntisen tuulahduksen toivat myös tienposkesta löytyneet viinitarhakotilot. Merkillistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti