lauantai 14. heinäkuuta 2012

Harmia harmiosta

Kuinka vaikeaa voi olla harmion tunnistaminen perinteisen kasvion avulla? Vaikeaa! Jos onnistuukin arvaamaan, että kyse on ristikukkaisesta, oikean kasvin löytäminen lukuisten aneemisten piirroshahmojen joukosta on edelleen hankalaa. Harmiohan on varsin näyttävä, etenkin kasvaessaan runsaana. Huomio kiinnittyy ensikohtaamisella kauniiseen, tiheän pallomaiseen kukintoon, kun taas mitättömät lidut ja vaatimattomat lehdet jäävät huomaamatta. Kasvion piirros puolestaan kertoo lähinnä kasvin kasvutavasta. Täysvalkoiset kukat tuskin erottuvat sivulta. Piirroksen tekijän ja kasvin ensi kertaa kohdanneen näkökulma kasviin on aivan toinen.

Luontoportin kasvintunnistuskone on varsin näppärä silloin, kun luonnossa nähdystä kasvista on jäänyt mieleen ensisijaisesti kukinnon väri ja muoto. Käyttö ei edellytä kasvitieteellisen sanaston hallintaa. Sieltä harmiokin löytyi. Monipuoliset valokuvat kukinnan eri vaiheista ja kasvin vaihtelevista muodoista ovat korvaamattomia, ja niitähän netistä löytyy, kun tunnistus on tarkentunut muutamaan mahdolliseen lajiin.

Perinteisillä kasvioilla on joka tapauksessa paikkansa. Kirjamuotoinen kasvio on paras tapa tutustua kasvikuntaan heimo tai suku kerrallaan, mikä helpottaa kasvien tunnistusta suuresti. Tasalaatuisten, saman taiteilijan piirroskuvien avulla on helppo verrata kasvien yhteyksiä ja eroja.

Minulla on käytössä kolme kasviota:


Näissä kaikissa on perinteiset piirroskuvat. Alimmaisessa, Mossberg & Stenbergin kasviossa on parhaat ja selkeimmät piirrokset. Toisaalta yli 900-sivuinen kirja on raskas käsitellä ja sisältää paljon kasveja, joita Suomessa ei esiinny lainkaan.


Viime päivinä tunnistettuja lähiympäristön kasveja:

Metsänätkelmä. Yllättävän näyttävä ruusunpunainen kukka, tuoksuherneen lähisukulainen. Tämä yksilö kasvaa radanvarressa, verkkoaita kiipeilytukenaan.


Valkoailakki ja ahdekaunokki. Kotiin tuotuja näytteitä. Taustalla retkottaa mahdollisesti tarharaunioyrtti.

Jänönsalaatti. Vaatimaton mutta luonnossa erottuva kasvi, yksi lukuisista keltakukkaisista sikurikasveista. Lehti muistuttaa melko lailla rucolaa. Kasvit eivät ole kuitenkaan sukulaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti