lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kaava-arvio: Three pieces (Ottobre 4/2015)


Pikkulasten haaremihousumaiset pussittavat pöksyt ovat ilmeisesti jonkinlainen muoti-ilmiö. Nämä on ommeltu Ottobren 4/2015 mallilla "Three pieces". Koko on 92 eli kaavan pienin. Samantapainen, mutta enemmän yksityiskohtia ja työvaiheita käsittävä malli näkyy olevan tarjolla tulostettavana ilmaiskaavana Noshin sivuilla.

Malli muodostuu nimensä mukaisesti kolmesta kappaleesta: etu- ja takakappaleesta sekä kengurutaskupussista. Materiaalin tulee joustaa, mutta ei paljon. Käytin elastaania sisältävää puuvillatrikoota, mutta puhdas puuvillatrikoo toimisi varmasti yhtä hyvin.

Ohje neuvoo piirtämään etu- ja takakappaleen kaavan erikseen, mutta tämä on tarpeetonta. Ainoa ero kappaleiden välillä on, että takakappale nousee hieman ylemmäs. Erotuksen kiilan voi piirtää erikseen ja yhdistää takakappaleeseen leikkausvaiheessa. Piirtäminen tapahtuu siis nopeasti.

Mallin erikoisuus on etu- ja takasauman ja sitä myöten haarakoukun muotoilun puuttuminen. Sana "housut" on monikollinen, koska vaatekappale muodostuu kahdesta yhteen ommellusta lahkeesta. Nämä rikkovat siis housujen perusolemusta vastaan. Neulosmateriaalia käyttämällä saadaan kuitenkin syntymään varsin miellyttävä ja käyttökelpoinen vaatekappale.

Ompelu on suoraviivaista. Taskun kiinnittäminen vaatii kärsivällisyyttä, silitysrautaa ja kohdillaan olevaa tikkiä. Sivusaumoissa ja haarasaumassa saumurista on iso ilo, lahkeissa ja vyötärössä taas kaivataan peitetikkiä tai kaksoisneulaa.

Aputikkaus näkyy keskellä. Ei luultavasti pitäisi.
Vyötäröllä on alkuperäisessä mallissa sirkat ja trikoosoirosta ommeltu nauha. Jätin nämä pois säästääkseni hermojani ja päästäkseni nopeammin käsiksi koettelemuksista suurimpaan: vyötärökuminauhan ompeluun. Lopputulos oli yllättävän hyvä. Ohjeessa kuminauha ommellaan renkaaksi ja merkitään neljännekset. Vyötärön taite silitetään teräväksi. Tikataan kuminauhan neljännekset kiinni vaatteeseen. Ja sitten tikataan kuja kuminauhan alapuolelta, niin että nauha jää vapaaksi kujaan (lukuun ottamatta niitä neljää kiinnityskohtaa). Pidin tästä ratkaisusta, koska minulla on ollut ongelmia kuminauhan päälle tikkaamisessa.

Vaikeusaste: Hyvin helppo. Aivan aloittelijalle varmasti helpompi hahmottaa kuin perinteinen housu. Taskun tikkaaminen siististi vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja taitoakin.

Lopputulos: Käyttökelpoiset ja mukavat housut, joilla lienee pitkä käyttöikä. Lahkeet ovat suista kapeat, joten niitä on helppo kääriä ja laskea lapsen kasvaessa. Yhtä materiaalia käyttämällä on saavutettu melko kiinnostava vaate. Pussitus edessä on kuitenkin kohtalaisen koomisen näköistä.

Tekisinkö uudelleen: Jaa-a. Ehkä oloasuksi tai uniasuksi. Ehkä hieman paksummalla materiaalilla malli olisi enemmän edukseen. Tuskin tästä ainakaan luottokaavaa tulee.

Behind the scenes. Neodyymimagneeteista on moneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti