lauantai 6. huhtikuuta 2013

Vielä yksi vyötärö



Raitapaitakankaasta tuli vielä yhdet pyjamashortsit. Tämä on kokeiluistani muodikkain malli, matalavyötäröinen ja alalinjasta suora. Näitä on nyt kaupoissa pilvin pimein. Suosittu yksityiskohta näyttää olevan poimuteltu röyhelö lahkeensuussa. Kokeilin poimutelmaa neulostyllistä, mutta liika on liikaa. Olkoon.

Vyötärö on tässäkin mallissa käännetty sisään, ilman erillistä kaitaletta. Nauhakujaan mennään käsin ommelluista napinlävistä. En osaa ommella napinläpiä enkä jaksanut selvittää, miten se tapahtuu. Pistot ovat hyvin mahdollisesti nurin päin. Miten vain, paremmalta tämäkin näyttää kuin muovisen kankea peruskonenapinläpi.

Nauha on 10 mm:n satiininauhaa. Housut on leikattu vanhalla Burdan bokserinkaavalla, pidentämällä kappaleita molemmista päistä. (Saksalaisissa kaavoissa on muuten huomattavasti enemmän tilaa takapuolelle kuin amerikkalaisissa.) Sivusaumoja ei ole, mikä on plussaa yövaatteessa. (Ja saumaneurootikolle muutenkin.) Huolittelin saumat tällä kertaa koneella, edelleen työntämällä risareunat vastakkain sisään.


Tämän pääsiäisen narsissit olivat ruukussa. En pidä erityisemmin keltaisista narsisseista. (Britanniassa joku on kuulemma aloittanut kansanliikkeen näitä räikeitä maalaismaiseman pilaajia vastaan; tienvarsien narsissit lisääntyvät sielläkin holtittomasti.) Kaksiväristen kukkien etsimiseksi joutuu näkemään vähän vaivaa. Tajusin liian myöhään ihanasti tuoksuvan perunanarsissin mahdollisuudet. Ehkä ensi vuonna. Ns. valkoiset kukat tuntuvat kuuluvan tähän vuodenaikaan; kesällä niiden tuoksu on liian raskas.



Istutin pari kuukautta vesilasissa odottaneen Oxaliksen pistokkaan multaan. Oxalis-lajeja lisätään usein juurakoista tai mukuloista, mutta nämä rikkaruohot lähtevät hyvin kasvuun myös pistokkaasta, kunhan lehti on nypätty niin alhaalta, että mukana on hieman maanalaista osaa. Uudet versot alkavat kehittyä jopa vesilasissa.

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kieltoja ja kehotuksia

Ei edes kissoja.

Hiilihydraattien puolesta. Japanilaisesta riisipaketista.










Pähkinä purtavaksi lääkärille. Teepaketista.
Ennenaikaisen pulahduksen vaara.


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kivuliasta käsityötä

 
Pääsiäiseen sopivasti hyvin askeettista ompelua. Nämä shortsimittaiset pyjamahousut on ommeltu pelkällä suoralla ompeleella, ilman siksakia, saumuria tai napinläpiä. Kuminauhan, tuon nykyajan humputuksen, sijasta vyötäröllä on yksinkertainen puuvillanauha kujassa.


Eikä siinä vielä kaikki. Housujen saumat on huoliteltu kivuliaasti käsin, eräänlaisena jälkikäteisenä edestakaissaumana. Onneksi housut ovat vain polvimittaiset. Teräväkään silmäneula ei mene helposti näin tiheäsidoksisen kankaan läpi, joten tässä puuhassa saa sormenpäät verille. Saumat on sentään ommeltu koneella.

Vyötärön nauhakuja on helpoin mahdollinen. Etusaumasta on jätetty pätkä auki ylhäältä ja nauhakuja on muodostettu kääntämällä housujen yläreuna sisään.  Tässä ratkaisussa ei tarvita elastista materiaalia, nappeja tai mitään muutakaan teknologiaa. Tosiaskeetti ompelisi nauhan housukankaasta tai ehkä neuloisi sen ontelonyörinä jostakin puuvillapitoisesta jämälangasta. Minä käytin Tiimarin myymää Aiwinan halpiskanttinauhaa.

Halkion ei tarvitse olla yhtä pitkä kuin kuvassa, mutta pieni vatsanpaljastelu tuskin haittaa kotioloissa. Ompelin optimistisesti hieman pienen koon, joten halkion alareuna joutuu käytössä koville. Epäilen, että väljissäkin housuissa kohta on kriittinen. Kannattaa uhrata ajatus asialle jo ompeluvaiheessa.

Kangas on samaa palapuuvillaa kuin edelläkin. Kaava on Vogue 8219, vuodelta 1985. Vaatekappaleen nimi kaavapaketissa on culotte liner, mikä kuulostaa melkoisen viktoriaaniselta. Jonkinlainen housuhameen alushame kaiketikin kyseessä, housuhameethan olivat huippumuotia noihin aikoihin.


Raejuustokaktustarhassa alkaa olla ahdasta. (Ja homeista.) En olisi uskonut näin kovaan itämisprosenttiin, ja kylvöstä on aikaa vain reilu viikko! En uskalla yrittää erotella taimia, selvittäkööt välinsä itse. Seuraavalla kerralla kylvän harvempaan. Toivottavasti nuo punaisena syntyneetkin kehittävät lehtivihreää, meillä ei ole varttamispalveluja tarjolla.