tiistai 28. helmikuuta 2012

Pieniä palmikoita ja uusia työkaluja

Malli: Dropsin Sandwave.

Lanka: Drops Fabel, väri 101 (beige); menekki 63 g.

Puikot: Sukkapuikot KnitPro Cubics 2,5 mm.


Kokeilin näissä sukissa ensimmäisen kerran KnitPron neliskanttisia puikkoja. Valmistaja lupaa, että puikot kiristävät silmukoita, mutta ovat silti mukavat käsissä. Vaikutelmani on, että käsiala todella kiristyi, ja neulominen tuntui vaivattomalta. Ruusupuiset puikot ovat nopeat ja luistavat. Kädet (sormet ja jossain määrin myös ranteet) olivat kuitenkin intensiivisen neulomisen jälkeen kipeät, mitä harvoin tapahtuu pyöreiden puikkojen kanssa.

Toinen uusi tuttavuus ovat ylemmässä kuvassa näkyvät sukanpingottimet (Sock Blockers), samoin KnitPron valmistamat. Pingottimet on tarkoitettu kostutettujen sukkien sileyttämiseen oikeaan kokoon ja ryhtiin. Arjen estetiikkaa arvostava epäilemättä kuivattaa sukkansa pingottimilla myös pesun jälkeen. Sukat ovat todellakin ammattimaisen täydelliset, kun ne otetaan pingottimilta, eikä taitteita jää. Lisäksi pingottimien avulla pääsee katselemaan, pyörittelemään ja tunnustelemaan sukkia oikeisiin mittasuhteisiin aseteltuina jo neulomisen aikana. Suosittelen, vaikka pingottimet ovatkin hinnakkaat (n. 30 euroa / pari). KnitPron pingottimia on kolmea kokoa. Kuvassa näkyvä keskikoko kattaa koot 38-40; lahjasukkia laajemmalla kokoskaalalla neulova joutuukin sitten ostamaan kaikki kolme kokoa.


Sandwave on apupuikolla tehtävien runsaiden palmikoiden vuoksi hieman työläs malli. Tarkoitukseni oli tehdä napakasti istuvat saapassukat, ja sellaiset nämä nimenomaan ovat. Oleskelusukkiin olisin valinnut isomman puikkokoon.

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Lisää kangasväriä


En osaa päättää onko tämä kiva vai kamala. Pidän kuviosta, mutta suttuinen työnjälki tuo liian elävästi mieleen lapsuuden kankaanpainokokeilut. Tämäkin on tehty piirtoheitinkalvosta leikatun sapluunan läpi tuputtamalla.

perjantai 24. helmikuuta 2012

Kirsikankukkia

Jälleen kangasväreillä koristeltu peruskassi:


Koko noin 34 x 38 cm, kangas valkaisematonta lakanakangasta, sivuissa pussisaumat.

Koristelu on tehty piirtoheitinkalvosta leikatun sapluunan avulla. Väri on Tiimarin kangasväriä (sekoitettu punaisesta ja valkoisesta), tuputteluvälineenä salmiakinmuotoinen meikkisieni.


Kassin molemmat puolet ovat suunnilleen samanlaiset.

Valmista kassia koristeltaessa on syytä käyttää kassin sisällä suojana esimerkiksi pahvinpalaa tai vanhaa kirjekuorta, ettei väri imeydy läpi toiselle puolelle. Tahrat pitää poistaa varovasti vedellä ennen värin kiinnittämistä. Itse käytin apuna mikrokuituliinaa.

Huomasin, että painokuvio näyttää keinovalossa räikeältä, lähes neonsävyiseltä, ja hieman kiiltävältä, kun taas luonnovalossa väri on hillitty ja matta. Ilmeisesti tämän kangasvärin ominaispiirre?

torstai 23. helmikuuta 2012

Kevään merkkejä II

Kylvöruukkuun on noussut terhakka taimi:


Toivon mukaan tämä on pieni Opuntia ficus-indica eli kaktusviikuna. Siemenet on kylvetty 15.2. ilman kylmäkäsittelyä. Netistä lukemani perusteella itäminen on hyvin hidasta ja epävarmaa, joten hieman epäilyttää, olisko kyseessä sittenkin rikkaruoho. Sirkkalehtiä seuraava lehti ratkaisee asian. Sen pitäisi olla jo piikikäs.

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Leimailtu kangaskassi

Ompelin peruskassin valkaisemattomasta lakanakankaasta. Mitat suunnilleen 37 x 39 cm. Sivusaumat on ommeltu pussiin.


Valmis kassi on koristeltu tavallisella kumileimasimella ja Tiimarin mustalla kangasvärillä. Kumileimasimissa on yleensä pieniä yksityiskohtia, jotka paksulla kangasvärillä enemmän tai vähemmän epätasaiselle kankaalle leimattaessa jäävät toistumatta. Näin tässäkin tapauksessa. Lisäksi paperiaskarteluun tarkoitettujen kumileimasinten koko on tyypillisesti kovin pieni kankaanpainannan tarpeisiin. Siksi kankaalle leimaillaan yleensä karkeatekoisilla vaahtomuovisilla leimasimilla. Isohkolla kumileimasimella, jonka yksityiskohtien toistuminen ei ole ehdottoman tarkkaa, leimailu kankaalle kuitenkin onnistuu. Jokainen kuva on yksilöllinen, ja yksityiskohtien toistuminen vaihtelee kuvasta toiseen.


Kankaalle leimailuun on olemassa erityisiä mustetyynyjä, joilla päästään tasaisempaan ja yksityiskohtaisempaan lopputulokseen (esim. Tsukinekon VersaCraft). Kokemukseni mukaan nämä värit ovat kuitenkin onnettoman hailakoita. Tiimarin kangasväriä voi laimentaa vedellä, mutta tämä heikentää yksityiskohtien toistumista. Väri kiinnitetään silitysraudalla. Kestävyydestä en osaa vielä sanoa mitään.

Vesipohjainen väri näyttäisi irtoavan leimasimesta kohtalaisen hyvin. Pienet pigmenttijäämät eivät pilaa leimasinta. Riskinä lienee kuitenkin pigmentin kertyminen pieniin yksityiskohtiin, joten arvokkaan leimasimen käyttämistä kankaan koristeluun on syytä harkita tarkkaan.

lauantai 18. helmikuuta 2012

Rubiininpunaiset sormikkaat

Malli: Edelleen Dropsin perusmalli pienin muutoksin.

Lanka: Viking Alpaca Silk, väri 450; menekki 69 g.

Puikot: Bambusukkapuikot 3 mm, sormissa ruusupuiset sormikaspuikot 3 mm (Susanne's).




Vikingin Alpaca Silk on hieman paksumpi ja reilusti silkkipitoisempi kuin useimmat markkinoilla olevat silkki-alpakkasekoitteet. Lanka sisältää tasan puolet alpakkaa, puolet silkkiä. Juoksevuus on 133 metriä 50 grammalta. Puikkosuositus 3 tuntuisi olevan hieman alakanttiin. Sormikkaissa käyttämäni väri on kirkas tummahko punainen, hieman tummempi kuin kuvassa. Lanka hajoaa helposti säikeisiin ja oletettavasti myös huopuu helposti. Tästä saisi ylelliset huovutetut kintaat tai myssyn. Sormikkaissa lanka tuskin kestää kovaa käyttöä.

(Kuvassa näkyvät taitokset tulivat kuivatellessani sormikkaita lämpöpatterin päällä sileytyksen jälkeen.)

perjantai 17. helmikuuta 2012

Kevään merkkejä I

Talven pahoin ränsistämästä appelsiinipuusta löytyi ensimmäinen nuppu! Pituus noin 2 mm. Valitettavasti (laina)kamerani ei suostunut tarkentamaan noin pieneen kohteeseen.

Tulppaanit ovat nykyään pikemminkin talvi- kuin kevätkukkia, mutta pian alkaa taas narsissien aika, ensin sisällä ja sitten myös ulkona.


Kissaturvallisena yhden kukan maljakkona Kaj Franckin annoskarahvi. Muhkeampia kimppuja tai suurempaa vesimäärää en työpöydällä uskalla pitää kuin tiiviin valvonnan alla.

Lidlistä saa jo pääsiäissuklaita.

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Toinen pikku apulainen


Silikoninen hiuslenkki. Toinen neulontakäytössä toimiva pieni ja edullinen kosmetiikkatarvike. Suosikkini sukkapuikkonipun pitämiseen kasassa, yksin tai kaksin. Nämä kestävät uskomattoman paljon venytystä eivätkä löysty kovin helposti.

Arkinen pikku apulainen


Vanha meikkivoidesieni avustaa sormikkaiden päättelyssä. Sormien väleihin jääviä reikiä on syytä kursia kokoon langanpäiden päättelyn yhteydessä, mutta lopputulosta voi lisäksi tasoittaa kevyesti huovutusneulalla. Salmiakinmallinen meikkisieni toimii muodoltaan ja kooltaan ihanteellisena huovutusalustana. Kestävyys jättää valitettavasti toivomisen varaa.

Ostoksia I

Snö of Swedenin solmittava (lukoton) kaulakoru makeanvedenhelmistä Fidalta & vanha alpakkalautanen huuto.netistä. Helmien lämmin, kultaan vivahtava väri tuo mieleen hieman ylikypsän uuniohrapuuron.


Eebenpuiset sukkapuikot Vihreästä Vyyhdistä, valmistajana saksalainen Susanne's. Eebenpuun ydin on kauttaaltaan pikimustaa. Nämä puikot valmistetaan soitinteollisuuden jämäpaloista. Ensituntuma puikkoihin on miellyttävän pehmeä, hieman bambua nihkeämpi.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Peridootinvihreät sormikkaat

Malli: Dropsin perusmalli

Lanka: Menita Silk Dream (70% merino, 30% silkki); menekki 71 g.

Puikot: Bambusukkapuikot 3,0 mm; sormissa ruusupuiset sormikaspuikot 3,0 mm (Susanne's).




Menitan oma merino-silkkilanka oli tammikuussa tarjouksessa, ja ostin sitä kokeeksi kaksi kerää. Silk Dream on ylellinen, napakkakierteinen lanka, jota on miellyttävä neuloa. Värivalikoima jätti kuitenkin toivomisen varaa. Tämä himmeästi hehkuva peridootinvihreä on joka tapauksessa varsin viehättävä. Lankaa meni sormikkaisiin tavallista reilummin, lähinnä erittäin tiiviin neuloksen vuoksi. Ranteet olivatkin kovilla joustinneuletta tehdessä. Koristeena kolmen silmukan ontelonyöri (I-Cord), jossa kiinniommeltu rusetti.